Wednesday, September 28, 2005

UIA POPULAR LAGI...............

Populariti UIA melonjak lagi pada kali ini. Ianya bukanlah kerana isu krisis air , tetapi isu baru yang lagi sensasi dan terkini. Isu yang dimaksudkan itu ialah isu pemfailan kes saman bagi permohonan injuksi di mahkamah bagi menghalang pilihanraya kampus UIAM. Pemfailan kes tersebut dilakukan pada 23 September yang lepas ekoran ketidakpuasan mahasisswa UIAM terhadap peraturan piliharaya UIAM yang dikatakan bersifat tidak adil dan berat sebelah. Ekoran daripada kes tersebut, satu Malaysia sudah mengetahui selepas berita tersebut tersebar meluas di media massa melalui televisyen dan akhbar-akhbar utama negara.

ProAspirasi tawan UIAM ......

Begitulah laporan akhbar Kosmo pada hari Selasa baru-baru ini. Kawan sebenarnya sudah menjangkakan apa yang akan berlaku memandangkan ada ura-ura mengatakan pilihanraya akan diboikot. Segalanya telah terbukti selepas proses penamaan calon yang diadakan pada 26 September baru-baru ini. Kemenanagan tanpa bertangding itu berpunca daripada pemboikotan pilihanraya oleh mahasiswa UIAM yang kawan boleh katakan golongan Idealis ekoran daripada peraturan pilihanraya yang dikatakan tidak adil. Kawan ingin mengulas sedikit peraturan baru pilihanraya yang kawan sifatkan seolah-olah terdapat filtering process yang jelas bercanggah dengan prinsipal keadilan dan amalan demokrasi. Sepanjang berada 4 tahun di UIAM ini, inilah peraturan yang pelik bin ajaib. Antara peraturan tersebut ialah public speaking test. Pada pilihnaraya tahun2 yang lepas, peraturan ini tidak wujud. Kawan masih berpendapat peraturan ini adalah reasonable dan practical memandangkan kita memerlukan seorang pemimpin yang berkomunikasi dengan baik dengan massa. Begitu juga dengan peraturan CGPA calon ialah 2.8. Kawan merasakan isu CGPA bukanya cardinal ground bagi pemboikoitan pilihanraya oleh mahasisiwa pro-Idealis UIAM pada tahun ini. Kawan merasakan sebab musabab yang utama ialah wujudnya interview session dalam proses pilihanraya kampus (PRK) pada kali ini. Proses ini berlangsung selepas bakal calon melepasi public speaking test. Wujudnya interview session ini kawan merasakan seolah-olah bakal barisan exco SRC UIAM atau MPP UIAM dipilih oleh pihak pentadbiran yang mengetuai Suruhanjaya Pilhanraya. Ini kerana mereka ada kuasa pemutus ( discreationary power )samada bakal calon layak atau tidak ke proses hari penamaan calon.Jadi ini menggambarkan bahawa mahasiswa tiada kebebasan memilih pemimpin mereka dan sekaligus hak mereka telah tercalar pada piliharaya kali ini. Ironinya, pemboikoitan PRK pada kali ini bukan sahaja berlaku di bumi UIAM, bahkan ia juga berlaku di kampus-kampus lain seperti di UTM, UPM dan UPSI atas sebab2 undang-undang PRK yang tidak adil. Oleh itu, kawan boleh mengatakan bahwa PRK di Malaysia pada tahun ini adalah yang terburuk ekoran pemboikoitan mahasiswa terhadap sistem PRK yaag berat sebelah.

Sejarah baru tercoret di Taman Budi dan Ilmu.....

Pada tahun ini menyaksikan hari membuang undi tidak berlangsung ekoran daripada kemenangan tanpa bertangding oleh pihak pro-Aspirasi. Sebnyak 24 kerusi yang dipertangdingkan, hanya 18 yang menang tanpa bertanding. Manakala 6 kerusi lagi masih kekosongan. Actually, kawan merindukan suasana pilihanraya yang ada manis dan pahitnya. Tahun ini, bumi UIAM tidak lagi dipenuhi dengan poster-poster dan banner2 calon, tiada lagi kupon RM 1 bagi setiap orang yang mengundi, tiada perarakan dan kempen dari bilik ke bilik. Sepanjang kawan 4 tahun berada di UIAM ini, inilah pilihanraya yang tak perlu mengeluar undi disebakan pemboikoitan yang berlaku sekaligus ianya adalah sejarah baru dalam PRK.

Permohonan Injuksi ditarik.............

Itulah tajuk berita di dalam UM dan UTUSAN yang mencuri perhatian kawan pada hari ini. Permohonan injuksi oleh saudara Mozahiri iatu pemohon telah ditarik dan kawan tak pasti apakah ground di sebalik penarikan tersebut. Tetapi yang pasti sebab penarikan tersebut bukanlah atas dasar ancaman daripada UIA kerana kawan percaya saudara Mozahiri bukan seorang yang bacul atau penakut. Beliau seorang yang berani dan sanggup menanggung risiko atas tindakannya tersebut. Kawan ingin memetik kata-kata lecturer Law of Evidence kawan berkaitan kes saman UIA nie..." this is family matter, it should be settled within IIUM ". Personally kawan setuju dengan statement tersebut, kalau boleh hal-hal dalaman UIA ini diselesaikan dengan pihak atasan pentadbiran terdahulu sebelum membawa ke pihak luar. Tetapi kawan ingin dedahkan bahawa satu fakta iatu sejurus beberapa hari peraturan baru PRK UIA dikeluarkan, pihak SRC sesi yang lepas telah membuat memorandum bantahan dan diserahkan kepada Deputi Rektor Hal Ehawal Pelajar dan Alumni UIAM. Malangnya, kawan diberitahu bahawa memorandum tersebut tidak dapat respon yang baik. Ini bermakna, terdapat usaha untuk menyelesaikan isu tersebut dengan pihak atasan UIA, akan tetapi usaha itu langsung tidak ambil kira. So, kawan merasakan tindakan saudara Mozahiri ini justified dan sudah pasti ia menjadi sejarah baru dalm PRK pada tahun ini. Personally, kawan merasa kagum dengan beliau yang sanggup berkorban demi menegakkan kebenaran dan menentang ketidakadilan agar ia menjadi bukti bahawa mahasisiwa UIAM bukanya pak turut( angguk2 - geling2 ), akan tetapi mahasiswa UIA adalah mahasiswa yang mempunya idealismenya tersendiri. Moga tuhan memberi kekuatan untuk beliau.

Akhirnya...................

Secara umumnya, segala kepincangan dan kekalutan PRK UIAM pada tahun ini ada hikmah di sebaliknya. Antaranya ialah mahasiswa perlu sedar bahawa hak mereka tidak boleh dipermainkan oleh mana-mana pihak. Mereka mesti celik dengan persekitaran yang berlaku dan jangan hanya asyik mabuk dengan dunia akademik mereka sahaja. Kebenaran mesti dituntut dan kebatilan mesti ditolak. Lastly, kawan nak ucapkan tahniah dan takziah kepada barisan bakal exco SRC yang baru. Tahniah di atas kemenangan tanpa bertanding kalian semua dan takziah di atas tugasan dan amanah yang bakal digendong. Ingatlah, jawatan itu bukan satu kemasyhuran akan tetapi ia adalah amanah yang akan dipersoalkan oleh Tuhan yang Esa. Moga SRC kali terus memperjuangkan agenda kebajikan mahasisiwa sebagimana SRC yang lepas. Amin..........

Note : Walaupun permohonan injuksi ditarik, kes ini dalam proses semakan penghakiman ( judicial review) yang dibuat oleh pihak plaintif. Ini bermakna kes ini tidak berakhir lagi...moga KEADILAN dapat ditegakkan....

7 comments:

cc Infopage said...

Hello,

I am searching for fresh information
for my cc Infopage, 30,000 daily updated Information Pages about all kind of subjects.

It might interest you to know that your blog has been visited and has been read. I hope you enjoy your "Blogging".

I wish you all the luck I can, keep the good work going!

Kind regards,
Jos
Today's News From & About Google

tipsonrelationships said...

I enjoyed reading your blog. There is a lot of useful information about best home based business idea in it. We offer Turnkey Websites and Reliable Hosting. We also provide a blogging service that will help your site get indexed fast and keep the search engines visiting your site. Click here for more information about best home based business idea.
Thank you
TWP Admin

banner ads said...

There is alot of Blogs, I never guessed I'd find some usefull information.

Thanks.
I'll be back later to see if anymore good updates are available.

lovetips2006 said...

I enjoyed reading your blog. There is a lot of useful information about canadian home based business in it. We offer Turnkey Websites and Reliable Hosting. We also provide a blogging service that will help your site get indexed fast and keep the search engines visiting your site. Click here for more information about canadian home based business.
Thank you
TWP Admin

haroldmiller2541 said...

I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. So please Click Here To Read My Blog

http://pennystockinvestment.blogspot.com

dtaj7lqob20npe said...

Get any Desired College Degree, In less then 2 weeks.

Call this number now 24 hours a day 7 days a week (413) 208-3069

Get these Degrees NOW!!!

"BA", "BSc", "MA", "MSc", "MBA", "PHD",

Get everything within 2 weeks.
100% verifiable, this is a real deal

Act now you owe it to your future.

(413) 208-3069 call now 24 hours a day, 7 days a week.

Anonymous said...

Hello I just entered before I have to leave to the airport, it's been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is